-

Header Ads

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος κρητικός λυράρης, Νίκος Σωπασής


 

Ένας από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της γενιάς του, ο Νίκος Σωπασής έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Ο λυράρης γεννήθηκε στα Χειλιανά Ρεθύμνου, όπου ξεκίνησε να ασχολείται με την κρητική μουσική. Εκεί έμαθε, από τα παιδικά του χρόνια τη λύρα, με δάσκαλο τον πατέρα του, τον αείμνηστο Χοτζολάμπη, επίσης πασίγνωστο λυράρη στο Μέσα Μυλοπόταμο.

Ο Νίκος Σωπασής από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του παρουσίας, ξεχώρισε απ’ όλους τους λυράρηδες της περιοχής και γρήγορα η φήμη του άρχισε να απλώνεται. Μ’ ένα ανεξάντλητο κέφι και μια εκπληκτική επικοινωνία με το κοινό του, έγινε περιζήτητος στα κρητικά γλέντια και αργότερα στο τέλος της δεκαετίας του ’60 έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνθιση των κρητικών κέντρων στο Ηράκλειο και την Αθήνα.

Σε ηλικία 25 χρόνων έγραψε τον πρώτο μεγάλο του δίσκο, με την περίφημη “Ροδαριά”, ένα τραγούδι που τον καθιέρωσε σαν ένα από τα πρώτα ονόματα των δημιουργών της μουσικής του νησιού μας. Ταξίδεψε Αμερική, τον Καναδά, τη Γερμανία, δούλεψε πολλά χρόνια στην Αθήνα, όπου κι αν εμφανίστηκε λειτούργησε ως “πυροδότης” για γλέντι και ξεφάντωμα.
Προικισμένος με σπάνιες φωνητικές αρετές και μια εντελώς προσωπική εκφραστική χροιά, έκανε μεγάλη καριέρα και απέσπασε πολλά βραβεία. 

Ήταν παντρεμένος και είχε αποκτήσει παιδιά και εγγόνια.

Αύριο, Πέμπτη, στις 16:00 το απόγευμα, συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στον καλλιτέχνη, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στα Χειλιανά Μυλοποτάμου.

 

Από το Blogger.