Οικοτεχνία: Βγάλτε λεφτά από το σπίτι σας
Τη δυνατότητα απόκτησης συμπληρωματικού εισοδήματος προσφέρει στα αγροτικά νοικοκυριά, αλλά και στις οικογένειες των κτηνοτρόφων, για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, η απόφαση για την Οικοτεχνία που υπέγραψε η κυβέρνηση μόλις λίγες μέρες πριν παραιτηθεί, μέσα από έντονες και συνεχείς πιέσεις της Περιφέρειας Κρήτης και προσωπικά της αρμόδιας αντιπεριφερειάρχου Θεανώς Βρέντζου και αναμένεται άμεσα να αρχίσει να εφαρμόζεται.
Η απόφαση της Οικοτεχνίας για τα αγροτοκτηνοτροφικά νοικοκυριά αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο για ολόκληρη τη χώρα, αλλά έχει τη σφραγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και πίσω από αυτή βρίσκεται η πρόταση που είχε κάνει ο Δημήτρης Ψαρράς, ως υπεύθυνος της οργάνωσης εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης "Φοίνιξ", που με ικανοποίηση βλέπει την ιδέα του αυτή να γίνεται πράξη για το καλό της υπαίθρου!
«Πριν από 15 μέρες ήμουν τέσσερις μέρες συνεχώς στο υπουργείο, για να προλάβω να υπογραφεί πριν να φύγει ο υπουργός», λέει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" η Θεανώ Βρέντζου. «Η Οικοτεχνία είναι το βασικότερο αναπτυξιακό εργαλείο μέσα από το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί η ενδοχώρα. Μέσα από αυτή θα μπορεί ένα νοικοκυριό να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα. Ένα εισόδημα όμως το οποίο θα πληροί τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Άρα θα μπορεί, για παράδειγμα, η κάθε νοικοκυρά να φτιάξει το γλυκό της, αυτό που φτιάχνει, ας πούμε, τώρα από σταφύλι. Και αυτό θα μπορεί να το κάνει στο σπίτι της μέσα, σε χώρο που θα μπορεί να τον διαμορφώσει με πολύ λίγα έξοδα. Το προϊόν της αυτό θα είναι πιστοποιημένο από την Περιφέρεια Κρήτης».
Όπως εξηγεί η κ. Βρέντζου, «η κάθε νοικοκυρά ή ο κάθε παραγωγός που θα μπει σε αυτήν τη διαδικασία θα έχει το δικαίωμα να πουλήσει το προϊόν αυτό στο κοντινό σούπερ-μάρκετ, μέσα στα όρια της περιφέρειας, εξασφαλίζοντας ένα συμπληρωματικό εισόδημα, το οποίο σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό».
Εξάλλου, όπως τονίζει επίσης η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, «εμείς με την Οικοτεχνία φιλοδοξούμε να συμβάλουμε και στο κομμάτι της τουριστικής ανάπτυξης. Να φέρουμε μέσα από την Οικοτεχνία τους τουρίστες στην ενδοχώρα και με το τρίπτυχο "τουρισμός-ενδοχώρα-πολιτισμός" να αναπτύξουμε και τους τρεις αυτούς τομείς».
Μπορούν... πολλοί!
Το ερώτημα είναι, όμως, πόσοι είναι εκείνοι που θα μπορούσαν στα χωριά μας να ασχοληθούν με την Οικοτεχνία και να έχουν κάποιο όφελος; Η απάντηση της Θεανώς Βρέντζου είναι πολύ ενθαρρυντική. «Είναι πολύς ο κόσμος ο οποίος μπορεί να ασχοληθεί. Φανταστείτε, δηλαδή, αύριο να έρθει ένα πούλμαν με τουρίστες. Και η ξεναγός να ενημερώσει τον οδηγό και τους τουρίστες ότι στη Βαγιωνιά θα μπορούν να πάνε και να βρουν από τον τάδε παραγωγό μέλι. Στις Στάβιες θα πάνε από τον τάδε παραγωγό και θα πάρουν σκορδουλάκους. Και πάει λέγοντας. Άρα, δηλαδή, μέσα από αυτή τη διαδικασία διασυνδέουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και ταυτόχρονα φέρνουμε τους ανθρώπους σε επαφή με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε κοινωνίας».
Καταλήγοντας, η κ. Ασκορδαλάκη επισημαίνει ότι η απόφαση αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ οι συμμετέχοντες θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν προς την κατεύθυνση αυτή όχι μόνο μεμονωμένα, αλλά και μέσα από Ομάδες Παραγωγών, συνεταιρισμούς και συλλόγους, αν το επιθυμούν, αλλά για μικρές ποσότητες προϊόντων.
Για όλες τις λεπτομέρειες, η Περιφέρεια Κρήτης περιμένει τη σχετική απόφαση, προκειμένου να προβεί και στη δημοσιοποίηση όλων των λεπτομερειών της απόφασης.
Για να πάρουν ιδέες και να μπορέσουν έτσι να τεκμηριώσουν κατάλληλα τις προτάσεις τους, η Θεανώ Βρέντζου και τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησαν στο παρελθόν ταξίδι στη Βενετία με τη βοήθεια του Δημήτρη Ψαρρά (τον εκπρόσωπο της εταιρείας "Φοίνιξ"), που ζει κατά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου στην Ιταλία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη που έκανε στη συνέχεια η Περιφέρεια Κρήτης για ανάπτυξη της Οικοτεχνίας έφτανε περίπου τις 1.200 σελίδες. Πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, εγκρίθηκε και στη συνέχεια προωθήθηκε δυναμικά στην Αθήνα, όπου και υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση.
Οικοτεχνία στην Κρήτη: «Η μεγαλύτερη αναπτυξιακή δράση εδώ και 30 χρόνια»
«Η Οικοτεχνία είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή δράση που έχει συμβεί στην Κρήτη τα τελευταία 30 χρόνια», λέει κατηγορηματικά στην εφημερίδα μας ο Δημήτρης Ψαρράς. «Και είναι και η μεγαλύτερη πολιτική πράξη που έχει ποτέ πραγματοποιηθεί στο νησί. Και όταν αυτή η πολιτική πράξη είναι από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι από την κεντρική εξουσία, μας δείχνει ότι θα πρέπει να ζητάμε από αλλού ευθύνες και προτεραιότητες και όχι από εκεί που τις ζητάμε μέχρι σήμερα».
Παρακάτω, η Δημήτρης Ψαρράς τονίζει ότι «η Οικοτεχνία μπορεί να δώσει μια πάρα πολύ μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά και οικονομική ανάσα στους παραγωγούς. Αν όμως δε γίνει σταδιακά, με πάρα πολύ μεγάλο σεβασμό στις προδιαγραφές των τοπικών ποιοτικών προϊόντων, από την πρώτη ύλη μέχρι και τη διάθεσή τους στον καταναλωτή, θα είναι πάλι ένα ακόμη θετικό στοιχείο που το "κάψαμε" και το μετατρέψαμε σε αρνητικό».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Ψαρράς εξηγεί: «Η Οικοτεχνία έχει κάποια όρια με βάση τα οποία λέει ποιος είναι ο μικρός παραγωγός. Δε σημαίνει αυτό ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να το πιάσουν αυτό το όριο. Μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα και σε πολύ μικρότερη κλίμακα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παραγωγοί θα πρέπει να μπουν σε αυτόν τον τομέα σταδιακά, με πολύ μικρές επενδύσεις, αν είναι δυνατόν μέχρι και καθόλου επενδύσεις, κάνοντας κάποιες ενέργειες εντελώς ανέξοδες και να προχωρήσουν σταδιακά. «Διότι διαφορετικά, αν κάνουν μεγάλες επενδύσεις και τελικά δεν καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδά τους, μπορεί να απογοητευτούν και να τα παρατήσουν», τονίζει ο κ. Ψαρράς. «Πρώτα θα βγάλουν λίγα προϊόντα πολύ ποιοτικά. Θα βρουν να τα διαθέσουν. Κι όταν θα αρχίσει να αυξάνεται η ζήτηση, τότε να πάνε σταδιακά παραπέρα», λέει χαρακτηριστικά.
«Γιατί διαφορετικά θα έχουν χάσει χρήματα. Επίσης, κάποιος που θα βρει διέξοδο να πουλάει τα προϊόντα του, θα πρέπει να δημιουργήσει πρώτη ύλη που διαθέτει ο ίδιος. Και όχι να παίρνει πρώτες ύλες αμφιβόλου ποιότητας από άλλους προμηθευτές ή παραγωγούς άλλων περιοχών και να τα ονομάζει μετά τοπικά προϊόντα. Δηλαδή, αν σου λέει για παράδειγμα ότι μπορείς να κάνεις μέχρι 100 βάζα μαρμελάδας, αλλά εσένα τα δέντρα που έχεις σε φτάνουν να κάνεις μέχρι 30, θα κάνεις μέχρι 30. Για να μη σου πω ότι πρέπει να κάνεις μέχρι 10. Πούλησε τα 10 και μετά κάνε και τα άλλα 20», καταλήγει.
Χριστόφορος Παπαδάκης
πηγή